Американският президент Доналд Тръмп отмени планираното посещение на държавния секретар

...
 Американският президент Доналд Тръмп отмени планираното посещение на държавния секретар
Коментари Харесай

Тръмп отмени визитата на Помпейо в Северна Корея

 Американският президент Доналд Тръмп анулира плануваното посещаване на държавния секретар Майк Помпейо в Северна Корея по отношение на подновяването на договарянията за отвод на страната от нуклеарните й оръжия. Причината е незадоволителният прогрес по въпроса, оповестява Ройтерс.   Тръмп упрекна частично Китай за изгубената инерция в договарянията със Северна Корея и загатна, че те може да бъдат замразени, до момента в който Вашингтон позволи комерсиалния си спор с Пекин.   Това е внезапна смяна в тона на Тръмп, който преди време дефинира като сполучлива срещата на върха през юни със севернокорейския водач Ким Чен Ун и съобщи, че севернокорейската нуклеарна опасност е завършила.   „ Поисках от държавния секретар Майк Помпейо да не върви в Северна Корея на този стадий, тъй като считам, че не реализираме задоволителен прогрес във връзка с денуклеаризацията на Корейския полуостров “, написа Тръмп в Twitter. Преговорите навлязоха в задънена улица след срещата на върха в Сингапур през юни. Помпейо упорства Северна Корея да предприеме осезаеми стъпки за отвод от нуклеарния си боеприпас, а Пхенян желае Вашингтон първо да направи някои отстъпки.   Съобщението на Тръмп в Twitter идва единствено ден, откакто Помпейо съобщи, че още веднъж ще посети Северна Корея и ще вземе със себе си новия американски специфичен представител Стивън Бийгън в опит за излизане от безизходицата.Американският президент изискал от Помпейо да не върви в Северна Корея по време на среща в Белия дом в петък следобяд, заяви почитан представител на президентската администрация.   Някои представители на американското разузнаване и защита смятаха визитата на Помпейо за прибързано и обявиха, че вероятностите за забележителен прогрес са смътни.Не се очакваше държавният секретар, който трябваше да посети Пхенян за втори път след срещата на върха, да се срещне с Ким, заяви Държавният департамент в четвъртък.
Тръмп упрекна до известна степен Китай, най-големия търговски сътрудник на Северна Корея и значим участник в дипломатическите старания, за решението си да анулира визитата на Помпейо.

„ Заради нашето доста по-тежко комерсиално състояние с Китай не считам, че те оказват помощ в процеса по денуклеаризация, както правеха преди (въпреки съществуващите наказания на ООН) “, написа Тръмп в Twitter.

„ Държавният секретар Помпейо чака да посети Северна Корея в близко бъдеще, най-вероятно откакто комерсиалните ни връзки с Китай бъдат позволени. Междувременно бих желал да изпратя най-сърдечните си поздрави и почитание на ръководителя Ким. Очаквам да се срещна с него скоро! “, добави американският президент.
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР